Francouzská kuchyně je nebeským spojením kultury, tradice, sofistikovanosti a možná především lásky k jídlu. Francouzi hledí za hranice ingrediencí a technik, které vytvářejí bohatou směs chutí. Je třeba to brát také jako způsob života. Francouzská kuchyně je sofistikovaná a vyžaduje trpělivost a praxi, abyste zvládli každý její aspekt. Francouzská kuchyně byla neuvěřitelně vlivná, zejména v oblasti západní kuchyně. V listopadu 2010 byla francouzská gastronomie označena jako „nehmotné kulturní dědictví“.
Zde jsou některé z nejoblíbenějších a nejslavnějších lahůdek z Francie.
5. Foie Gras
Foie Gras se vyrábí z kachních nebo husích jater, která byla vykrmována speciálně pro přípravu této pochoutky. Proces výkrmu se nazývá žaludeční sondou. Kachny tvoří více než 90 % produkce foie gras, protože její chuť je popisována jako „rustikálnější“ než husa. Foie gras je hladká a pružná, přičemž zůstává pevná na dotek a má jednotnou barvu. Francouzské právo jej popisuje jako „součást kulturního a gastronomického dědictví“ Francie.
4. Bisque
Bisque je zvláště ochucená polévka vyrobená z korýšů, kteří se skládají z humra, kraba, krevety nebo raka. Zahušťuje se rýží a stala se tak populární, že jakákoli hustá, hladká a krémová polévka se dnes neformálně, i když nesprávně, nazývá bisque. Bisque získává své chutě z pražených skořápek. Vůně a chuť bisque je často tím, co odlišuje některé restaurace od ostatních. Důležitým technickým aspektem přípravy bisque je nemytí žádného nádobí nebo nádobí používaného při přípravě, aby se zachovala a maximalizovala chuť.
3. Éclair
Éclair je dlouhé pečivo vyrobené ze speciálního druhu světlého těsta zvaného choux . Přestože je choux běžnou přísadou při přípravě mnoha druhů pečiva, éclairs odlišuje jednoduchost a bohatost. Plní se smetanou nebo pudinkem a namáčí se do fondánové polevy nebo ganache. Zmrazené éclairs mají stejný tvar, ale místo toho jsou plněné zmrzlinou.
2. Makaron
Makronky jsou nádhernou explozí chutných pusinek. Dvě pusinky jsou složeny dohromady s nějakým druhem náplně od džemů, másla, karamelu nebo krémové polevy. Makaron je základem francouzské kuchyně a má hladkou a křupavou skořápku se žvýkacím a vlhkým vnitřkem, který se rozpouští v ústech. Jsou vyrobeny z vaječných bílků a cukru, které propůjčují žvýkací texturu, aniž by vysychaly a byly příliš křupavé. Makaron je jedním z nejoblíbenějších francouzských exportů do zbytku světa a má ikonický status v některých zemích, jako je Korea, Amerika a Japonsko.
1. Bageta
Bageta je klasický dlouhý a tenký bochník francouzského chleba. I když existoval již dříve, pojem bageta se stal součástí populární kultury až od roku 1920. Bageta je vyrobena z velmi jednoduchých surovin a to mouky, vody, soli a droždí. Obvykle se jedí jako sendviče nakrájené na polovinu a také k snídani. Silnější bageta se nazývá „bolest“, zatímco tenčí verze se nazývá „ficelle“. Jako většina chlebů jsou nejlepší, když jsou čerstvé a časem rychle zvadnou.