Categories Ostatní

Jaké pokrmy ochutnat v Chorvatsku?

Chorvatský jídelníček se pyšní pestrostí, pikantností a rozmanitými chutěmi. Kromě toho má každý z regionů svoje vlastní pokrmy, které upravuje různými způsoby. Pokud tedy budete Chorvatskem cestovat, rozhodně se nesetkáte se stejnorodou chutí.

Istrie – poklad země

Proč právě Istrie? Skrývá gastronomický poklad – lanýže. Tento speciální druh houby roste pod zemí a pro jeho vyhledávání se využívají cvičení psi nebo prasata. Pokud zavítáte do luxusnější restaurace, můžete tuto specialitu místní kuchyně ochutnat. Připravte se však na vyšší cenu servírovaného pokrmu. A co naleznete na jídelním lístku? Skvělou pochoutku představují restované lanýže servírované s kozím sýrem. Chutné jsou též zapečené lasagně s lanýži nebo lanýžové rizoto. Na podzim, kdy lanýže rostou, se můžete účastnit lanýžových slavnostní. Zarezervujte si ubytování chorvatsko a vydejte se na jejich hledání. Širokou nabídku ubytovacích služeb poskytuje portál ubytovanivchorvatsku.cz.

Tradiční chorvatské pokrmy

Ve velkém naleznete na jídelníčku ryby a pokrmy z nich připravované. Společně s plody moře patří mezi základní potravinové suroviny. Mezi typické úpravy patří lešo – ryba se vaří v osolené vodě společně s různými druhy zeleniny a koření. Chutnou úpravu rybího masa představuje grilování. Na grilované rybě si můžete pochutnat jak v restauracích, tak třeba v některém z místních pouličných stánků. Mezi tradiční chorvatské pokrmy se řadí hustá zeleninová polévka. K místním specialitám patří chorvatský guláš, jehož základ tvoří směs mořských plodů, čerstvých rajčat a různých druhů bylinek. Ke každému pokrmu se podává velké množství čerstvé zeleniny upravené do různých zeleninových salátů. Smažená nebo grilovaná zelenina pak představuje často hlavní chod.

Dovolena chorvatsko je ideální volbou pro gurmány, kteří si zde na místních specialitách dokonale pochutnají.